22 června, 2022 Od admin Off

Diablo ala Husmen

Jak to tak bývá, neklidné nohy nezastavíš. A Jan Husa má.. je. Opět byla příležitost běžet nějakou zajímavou trasu s potenciální možností skončit na lůžkovém oddělení. Nad tím však přemýšlíte až za cílem. “To dobrá trasa, zdá se” říkal si Honza a registrace na Čertovskej ultratrail probíhá v řádu mikrosekund. Doporučení od guru maséra Husmen pro tento závod “chilli mezi stehna, dobrá volba být”.
Toť klasická příprava před náročným výkonem. A bylo z toho 3. místo v kategorii ČERTI. V čase 7:30:31 zdolal ji. Výborný výkon, ale co je Čertovskej ultratrail?

Čertovskej ultratrail je terénní běh přes hory, doly, hrady a vody tajemnou přírodou Kokořínska a Máchova kraje. Délka závodu 66,6 km s 1800+ metrů výškových. Závod je zařazen do kvalifikace pro UTMB(R) události, což je celosvětová série závodů pro vytrvalce s vyššími nároky na odtížnost. Např. 100Km běh s výškou Everestu, mlask. Trať je velmi pestrá na podívanou po raritách regionu. Na Čertovském ultratrailu kromě Honzi bylo také co vidět, ale na to nám sám odpověděl v otázkách.

Husmen: Jaké je vyběhnout v 8:30 po snídani? A co bylo k jídlu, zda-li vůbec?

Jan: Ranní výběh mi nevadí, běžně tak trénuju. K jídlu bylo kafe a houska s marmeládou před odjezdem z baráku, předzávodní želé hodinu před výběhem.

Husmen: V posledním závodě byla křeč na 21Km, tentokrát nedorazila?

Jan: V posledním závodě se mi skřípnul nerv. Už jsem starej. Křeč dorazila kolem 45km před výběhem na Ralsko do pravého stehna a do konce závodu se přidala i do druhého stehna a obou lýtek. Co jsem se ale bavil s ostatními běžci v cíli, křeče měli všichni. Hodně běžců popadalo v cíli jak hrušky. Šílený počasi.

Husmen: Co jsi viděl a jak se ti to líbilo?

Jan: Krásná příroda, parádní občerstvovačky. Ty mě stály hodně času. Nejleší byla atmosféra – k tomu přispěli další čtyři kutnohorští běžci, kteří mě na závod pozvali. A to pívo v cíli.

Husmen: Jako čerstvý ženáč pociťuješ zlepšení běžeckých schopností?

Jan: Svatba byla čirou náhodou po závodní sezóně, čili forma se bude teprve nabírat. Čertovský ultratrail jsem běžel prakticky bez vyladění.

Husmen: Start na hradě Houska, označovaným jako brána do pekel, je pravda? Bylo peklo?

Jan: Legenda říká, že byl hrad postaven na skále, ve kterém vedla průrva až do pekla. Peklo bylo v cíli, když si dáš pivo, ztuhneš a zvedáš se pro další.

Husmen: Které boty jsi použil?

Jan: Závodní terénky od Craftu. Dobrá volba to nebyla. Z Ralska dolu sem víc ležel než běžel.

Husmen: Běh taktika nebo surově vpřed?

Jan: Taktika. Vyběhl jsem hodně zadrženě. Na prvním mezičase pod Bezdězem jsem byl na 13 místě, po seběhu Bezdězu na 12 místě, na dalším kopci na 9 místě, před Ralskem na 4 místě a po seběhu Ralska na 3 místě. Pak jsem to křeč nekřeč držel. Hodně mi dalo, že jsem byl schopnej kopce vybíhat a ne chodit. Tam se lámal chleba.

Husmen: Na který závod máš v nejbližší době zálusk?

Jan: Asi si dám premiéru na domácím závodě Dačického 12 v srpnu.

Husmen: Tak to se těšíme!